Hundkapplöpningssporten härstammar från jakt på levande hare, vilket finns beskrivet i historieböckerna redan 450 år fKr.

En mer modern form av hundkapplöpning, coursing, utvecklades i England i mitten av 1500-talet på initiativ av drottning Elizabeth. Den nuvarande formen av hundkapplöpning, där hundarna jagar en motordriven harattrapp på rundbana, startade i början av 1920-talet.

Hundkapplöpningen etablerades i Sverige i samband med en uppvisningstävling på Stockholms stadion 1953. Tävlingen blev en stor succé och landets första kapplöpningsklubb (nuvarande SHS) bildades.

1960 byggdes den första permanenta hundkapplöpningsbanan på Skarpnäcksfältet söder om Stockholm.

Samma år bildades också Svenska Hundkapplöpningsportens Centralförbund. I dag har svensk hundkapplöpning cirka 500 aktiva tävlingshundar.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Greyhounden är en vinthund och liksom andra raser inom vinthundsgruppen är den smidig, snabb och utstrålar styrka. En vuxen greyhound väger 25–35 kilo.


Greyhounden är ursprungligen avlad för jakt och är mycket snabb på korta distanser. Den ligger gärna och sover eller myser i soffan – till skillnad från många andra hundraser som kräver mycket aktivering och/eller uppmärksamhet. Den har något av katt i sitt väsen och kan pendla mellan aristokratisk värdighet och clownaktig busighet.

Greyhounden är en hund med mycket ”jakt” i, därmed inte sagt att den alltid måste gå i koppel. Det gäller att vara uppmärksam på omgivningen och ha sin hund lös där det lämpar sig.

Greyhounden är generellt en väldigt vänlig hund. Den tycker om alla människor och är en lätt hund att anpassa till familjelivet, även om där finns barn eller andra djur, exempelvis fåglar eller katter. En vuxen greyhound kan lära sig att leva tillsammans med katter. Ge den bara lite tid, tids nog inser den att katten tillhör samma flock.

Greyhounden är intelligent och tillgiven och har ett stabilt temperament. Den älskar att bli omklappad, och ligger gärna uppkrupen i knäet på husse eller matte. Men det går inte att fjäska sig till deras uppskattning. Kärleksbevisen kan variera mellan några svansviftningar till en rejäl kram, allt beroende på humör. Hårda ord eller nypor är bannlysta i uppfostran och får sällan önskad effekt på en greyhound.

Vaktinstinkten är ingen framträdande egenskap hos greyhounden. Många bryr sig inte ens om att gå fram till dörren när dörrklockan ringer, andra varnar ordentligt när det kommer någon. De flesta greyhounds blir dock glada av besök och springer fram för att hälsa.

Greyhoundens päls kräver minimal skötsel. Rasen har normalt ingen underull och hårar inte speciellt mycket. En greyhound som mår bra och får bra foder har oftast en silkeslen päls.
Greyhounden kräver inte mer motion än de flesta andra raser. Dagliga promenader och möjlighet att däremellan springa lös tillfredsställer rörelsebehovet. Den som vill kapplöpa med sin hund behöver dock lägga till träning i form av exempelvis backsläpp och/eller cykling.

Greyhounds avlade för kapplöpning är en sund ras utan generellt kända problem. Det beror på att tävlingsprestation och inte utseende prioriteras i aveln. Greyhounden är ju hundvärldens motsvarighet till elitidrottare!

Uppfödare och valpar hittar du på www.shcf.se
Klicka på rubriken HUNDARNA, välj kategori SKAFFA HUND
Här hittar du bra information, lista på godkända uppfödare samt valpar och planerade kullar med kapplöpningsstam.